top of page

Mentalsport-valmennus

Kiristääkö pipo kisoissa? Hajoaako keskittyminen harjoituksissa? Jännittääkö? Ennustatko valmiiksi omaa tekemistäsi?

Millainen on minäkuvasi urheilijana, kilpailijana tai harrastajana?   

Aiheina mm tunteet, tavoitteet, jännittäminen, motivaatio, kisavire, keskittyminen, voittaminen, häviäminen, pelot, tiedostamattomat esteet, persoonatyypit ja paljon muuta mikä liittyy urheiluun.

MentalSport-valmennuksen löysin ensi kertaa Timo Liuhdon ja Esa Lehdistön NextOne-leirillä, missä Anne Talvitie oli mentaalivalmentamassa meitä. Itse olen ollut aina joukkueurheilija ja siirtyessäni yksilöurheiluun, koin jännittämisen kisatessani todella pahana. Usein juoksin kilpailuradalta suoraan oksentamaan. Jännittäminen alkoi jo kisoihin ilmoittautuessa, mutta urheiluseurassa harrastaessa koin kisaamisen osana seuran velvollisuuksista. Jännitin kädet täristen jokaista uutta kouluttajaa ja myös siviilissä esiintyminen ei ollut laulamista lukuunottamatta minun juttuni. Annen opeilla opin kuitenkin rakastamaan kilpailemista ja nykyään kisoista lähtiessä tarkistan jo, koska pääsen seuraavan kerran kisaamaan. Toki edelleen voin jännittää, mutta osaan nykyään suhtautua siihen oikein eikä se haittaa suoritustani.

Mentaalivalmennus agilityssa

Agilityvalmentajana pyrin kouluttamaan koirakon heidän omia vahvuuksiaan kunnioittaen. Alkuun on tietenkin tärkeää oppia agilityn tekniikkaa, koiran motivoitumista, radanlukutaitoja ja kaikkea itse agilityyn liittyvää, mutta lisäksi on tärkeää oppia kuuntelemaan itseään treenaajana ja kisaajana. Tässä käytän apuna Enneagrammeja, jotta opin tuntemaan koulutettavan paremmin. 

Mihin fokusoitua, jännittääkö liikaa, onko ennustaja mukana treeneissä tai radalla, ketkä muut ovat radalla koiran lisäksi, sekä muita suoritukseen tai harjoitteluun vaikuttavia asioita käydään koulutuksessa läpi. Aivoja voi opettaa toimimaan uudella tavalla ja kaikki alkaa siitä, että tiedostaa tavan ja haluaa muutosta.

Muu elämä tasapainossa

Itse olen pyrkinyt siihen, että minulla olisi koko ajan edes jonkinlainen tasapaino elämässäni. Aki Hintsan kirja Voittamisen Anatomia vaikutti paljon ajatuksiini. Koen, että jos koti-ja työasiat ovat pääosin kunnossa, nukkuu tarpeeksi, syö suht terveellisesti ja liikkuu tarpeeksi, ympärillä on sopivasti läheisiä ihmisiä ja mielekästä tekemistä, on jo voiton puolessa välissä. Ja yllättäen jaksaa motivoitua ja keskittyä ihan eri tavalla. Myös tavoitteita tarvitaan, jotta oikea suunta tekemiseen löytyy, niin töissä kun vapaa-ajallakin. 

bottom of page